Vrste gitara

Gitara je jedan od najpopularnijih žičanih instrumenata i susrećemo ju u svim glazbenim žanrovima – od klasike i jazza, preko popa i rocka pa sve do country glazbe, bluesa, folka i world musica.

Omiljena je među svim generacijama i vrlo praktična kao pratitelj na putovanjima i svim okupljanjima.

Gitara „standardno“ ima 6 žica, međutim postoje i modeli sa 4, 7, 8, 9 i 12 žica.

Ovisno o vrsti glazbe, razlikuju se i modeli, pa svaki gitarist ovisno o svojim osobnim preferencijama možete izabrati koji tip gitare mu najbolje odgovara.

Akustične gitare su pravi izbor za sviranje u društvu i pratnju pjevanju, kao i za polaznike tečajeva popularne i rock glazbe. Za razliku od klasičnih gitara, akustične gitare imaju metalne žice i sviraju se trzalicom.

Električne gitare su gitare s ugrađenim jednim ili više elektromagnetskih pickupa koji titranje žica pretvaraju u signale te ih šalju pojačalu. Električne gitare mogu biti šupljih (eng. hollow) ili čvrstih (eng. solid) tijela. Neke od električnih gitara opremljene su i ručkom za tremolo koja omogućava dodatno otpuštanje i zatezanje žica čime se proizvodi efekt vibriranja tona.

Klasične gitare su prikladna za početnike i glazbenu školu, kao i za naprednije gitariste koji traže gitaru s najlonskim žicama i preferiraju sviranje prstima. Klasične gitare uglavnom susrećemo u klasičnoj i flamenco glazbi, ali i u narodnoj glazbi.

Elektro-akustične gitare su zapravo akustična gitara s ugrađenim piezo električnim elementom ili mikrofonom, koji prenose električni signal. Na taj način, uz proizvodnju zvuka u samom tijelu elektro akustične gitare (za što nije potrebno pojačalo), moguća je i reprodukcija zvuka preko pojačala.

Bas gitare su instrument sličan gitari, bilo da se radi o električnom ili akustičnom basu, samo što ima veće tijelo, dulji vrat i najčešće četiri žice koje se štimaju oktavu niže od gitare. Osim basova sa 4 žice, postoje basovi i s 5 ili 6 žica.

U našoj ponudi možete pronaći modele poznatih brandova: Ibanez, Takamine, Martin, Godin, Seagull, Art&Lutherie, LAG, Flight, Recording King, Arrow

0